Társasházi mérők

 

Tisztelt Lakó, tisztelt Közösképviselő!

Az utóbbi időben növekvő megkereséseknek köszönhetően szükségesnek érezzük egy pontos, részletes, de érthető útmutatót adni Önöknek a társasházi hőfogyasztásméréssel kapcsolatban.

Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatót, és ha bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal telefonon vagy e-mailben (lásd Elérhetőségeink).

FŰTÉSI RENDSZEREK

A rendszerváltást követően megnövekedett az igény az újépítésű társasházi lakások iránt, ami mind a mai napig virágkorát éli. Ezek a lakások szakítva a távfűtéses formától, két féle fűtési rendszerben épülnek:

– lakásonkénti egyedi cirkós fűtés (kisebb hányadban)
– központi tömbfűtés (túlnyomórészt)

Egyedi cirkós fűtés: előnye, hogy a lakó saját maga dönti el, hogy mikor és mennyi fűtésre van szüksége. Teljes mértékben a saját igényeihez tudja állítani a kazán paramétereit. Itt igazándiból fűtési hőfogyasztás mérésére nincs szükség, lévén a kazán egyéni gázfogyasztása az egyetlen elszámolási költség, amit pusztán a saját fogyasztása generál.

Tömbfűtés: egy egészen más megoldás. Itt a fűtés nem lakásonként történik, hanem a teljes tömböt (épület, lépcsőház, …) egy nagyobb teljesítményű kazán fűti. Az általa előállított fűtővíz kerül egy gerinc hálózaton keresztül a lakások gépészeti szerelőszekrényéhez (folyosón vagy lakáson belül). Az itt elhelyezett hőfogyasztásmérő méri a lakásba beáramló fűtési energia felhasználását.

Ennél az elrendezésnél, a társasháznak csak a gázművek felé kell egy hiteles gázórán keresztül elszámolnia a felhasznált gázzal. Az ebből előállított fűtési hőmennyiség és használati melegvíz (továbbiakban HMV) mennyiség arányos, lakók közti elszámolása már a társasház, azon belül legtöbbször a közösképviselő feladata. Az elszámolás igazságossága gyakran felmerülő probléma, amire egyértelmű megoldást adni nehéz. Egy biztos, a kazán által elfogyasztott gáz számláján megjelenő díjat egyértelműen elosztani lehetetlen.

Lássuk hová kerül a kazánban elhasznált földgáz energiája:

- lakások fűtési energiája
- lépcsőház fűtési energiája 
- csövek hősugárzása (veszteség)
- lakások használati melegvíz fogyasztása
- kazán hatásfokából eredő veszteség

Ha csak ezeket a tételeket nézzük, már látható, hogy ebből megmérni csakis a lakások fűtési és HMV fogyasztását szokták. A többi, csak mint veszteség jelentkezik a lakó számára, amit ki kell fizetnie és nem ő hasznosítja. A veszteségek elosztásának kérdése örök vita tárgya.

HITELESÍTÉS, KARBANTARTÁS

A társasházi lakók közös érdeke, hogy a méréseik pontosak, a veszteségeik minimálisak legyenek. Egy elhanyagolt mérőműszer, egy koszos fűtési rendszer, egy nem megfelelően beállított kazán óriási fölösleges költségekkel terheli a lakókat.

A hőfogyasztásmérők hivatalosan „kötelező hitelesítésű” műszerek, melyek 4 évenkénti (vagy 6 évenkénti) hitelesíttetése a tulajdonos által kötelező.

Hitelesítés alkalmával a mérés után, az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH, újabban MKEH) a mérőn elhelyezi a hatályos előírásoknak megfelelő hologramos matricáját, valamint a mérés megtörténtéről “Hitelesítési Bizonyítványt” állít ki, ami tartalmazza a matrica sorszámát. A matrica sértetlensége és a Hitelesítési Bizonyítvány megléte esetén nevezhető a mérő hitelesnek, a rajta feltüntetett érvényességi dátumig.

A költségmegosztásra alkalmazott hőfogyasztásmérők OMH hitelesítése jogilag kötelező, ám a legtöbb lakóparkban ezt a tetemes költséget nem vállalják.

Az OMH hitelesítés nélküli, minimális karbantartásként ajánlott esetleges telepcserére, vegyi tisztításra és az azt követő ellenőrző mérés elvégzésére cégünknél természetesen így is van lehetőség. Ez esetben a megrendelőnek (közös képviselő, vállalkozó…) kell vállalni a felelősséget az esetleges jogi következményekért.

Amennyiben csak karbantartást és pontossági bemérést rendelnek meg tőlünk, úgy a mérők ugyanazon a mérési eljáráson esnek át akárcsak az OMH hitelesített társaik, és végeredményként egy ún. “Mérési Jegyzőkönyvet” tudunk biztosítani, mely a mérők pontosságát tartalmazza a szükséges három munkapontban.

A hitelesítést, karbantartást, beméréseket érdemes a társasháznak a fűtési szezonon kívülre, nyárra ütemezni. Ekkor a leállás nem jár semmilyen hátránnyal, a mérők kiszerelése nyugodt ütemben és szakszerűen történhet meg. A nagyobb társasházaknál felmerülő akár 2-3 hetes karbantartási időszak nem okoz kellemetlenséget.

FIGYELEM! Bizonyos cégek „szakemberei” azt hirdetik, hogy a hőfogyasztásmérőknek 4 évente csak telepcserére van szüksége és pusztán ennyitől, a mérő újabb 4 évig pontosan fog mérni. Kérjük Önöket, hogy ezeket a cégeket messze kerüljék el, mert felelősségteljes szakember ilyet nem mondhat. Attól, hogy a mérő friss telepeket kap, a teljes belszerkezete koszos marad, a forgó alkatrészekre ráült szennyeződés a mérő pontosságát hatványozottan rontja. Mivel a mérőknek pont ezen része okoz az idő előrehaladtával a rendszerben pontatlanságokat, így azt lehet mondani, hogy a belső vegyi tisztítás és az azt követő metrológiai bemérés és pontossági beállítás elengedhetetlen része a mérő felelősségteljes karbantartásának. Ennek kihagyása rövidtávon lehet, hogy 3-4000 Ft-os megtakarítással jár, de hosszútávon, egy megragadt, törött belszerkezetű mérő fűtési időszak közepén történő teljes cseréjét vonhatja maga után, akár 10x-es áron.  

Fontos odafigyelni, hogy a kitisztított, bemért mérők ne koszos fűtési rendszerbe kerüljenek vissza, mert ott akár pár óra működés után ismét pontatlanná válhatnak a lebegő szennyeződések mennyiségétől függően. A karbantartás részeként, ha a rendszer koszossága megköveteli, érdemes a kazán karbantartását végző céggel annak tisztítását is elvégeztetni. Bizonyos rendszerű társasházaknál ez könnyen megoldható, viszont egyeseknél szinte lehetetlen a kiépítéstől függően. Így mindenképp előzetes helyzetfelmérés a javasolt. Azon rendszerekben, ahol iszapleválasztó és vízlágyító berendezés van beüzemelve, ott a mérőtől pontos működés hosszabb távon is elvárható.

KÖLTSÉGEK

A piacon elérhető hőfogyasztásmérő típusok óriása száma, mérési elve, felhasználandó alkatrészek sokszínűsége miatt sajnos konkrét árat mondani szinte lehetetlen. Amennyiben szeretnék igénybe venni szolgáltatásainkat, egy előzetes telefonos egyeztetést követően részletes árajánlatot tudunk adni.

SZERVIZ

A társasházakban fellelhető mérők tetemes része úgynevezett kompakt mérő, aminek szervizelése csak korlátozott mértékben oldható meg. Gyakorlatilag a telepek cseréjén kívül csak 1-1 típusnál van lehetőség kisebb szoftveres beállítások elvégzésére. Ennek köszönhetően, ha egy mérő a pontossági bemérésen elbukik vagy életkora eléri a ~15 évet, úgy új készülék vásárlását szoktuk javasolni.

 

Legvégül pedig engedjék meg, hogy szakképzett fűtésszerelő kollégánkat ajánljam, aki szükség esetén bármilyen fűtéstechnikai kérdésben az Önök segítségére tud lenni. Társasházak mérő-karbantartásainak komplett levezényléséhez is tudom Őt ajánlani.

Elérhetősége:

Czeczon András – 06(20)354-7658

Bizalommal forduljon hozzánk és megoldjuk mérési, hitelesítési problémáját!

Honlap készítés