Vízmérő

Vízmérők fajtái és azok hitelesítése

 

Magyarországon lakásban, családi házban NA15/NA20/NA25 méretű vízmérőket használnak.

A vízmérők mérési rendszere szerint egysugaras és többsugaras mérők lehetnek. Mindkét típus a kialakítás alapján lehet nedves, száraz, és félszáraz. A gyakorlatban családi házaknál többsugaras-nedves rendszerű, míg a lakásokban egysugaras-száraz vízmérők használatosak. A víz hőmérséklete alapján: hideg- vagy melegvízmérő.

Vízmérőt hitelesíteni csak érvényes típusvizsgálat és MKEH által előírt hitelesítési eljárás alapján lehet elvégezni az MKEH által engedélyezett és felügyelt laboratóriumban.

Ha lejárt hitelességű vízmérőjét szeretné újrahitelesíttetni, vagy lecserélni az alábbi lehetőségeket választhatja:

1. Lehetőség: Vízmérő újrahitelesítése

Tájékoztatjuk, hogy a lakásokban található mellékvízmérőket 8 évente kell hitelesíttetni.

A vízmérők hatósági hitelesítése csak laboratóriumban végezhető el.

Ennek  átfutási ideje időpontegyeztetéssel 1 munkanap, egyébként 2-3 munkanap.

Ha Ön a díjbeszedőtől kapja a számlát, akkor a beszerelt mérő műszaki átvételét és plombálását a szolgáltató vagy annak megbízott cége végzi.

2. Lehetőség: Új vízmérő vásárlása

Ha lejárt hitelességű mérőjét újra kívánja cserélni akkor az ehhez szükséges új mérőt raktárkészletünkből biztosítjuk hozzá cserejegyzökönyvet adunk.

Cégünk mindig friss gyártású, MID tanúsítású hideg-meleg lakásvízmérőket forgalmaz, melyhez hitelesítési igazolást mellékelünk. Raktárkészletünk NA15-NA20 méretekben folyamatos. 

 

Az egyes vízmérők jellemzői:

Főmérő (nagy vízmérő): A szolgáltató tulajdonában és kezelésében van. Hitelessége 8 év, hitelesítését általában a szolgáltató végezteti.

Mellékmérő (kis vízmérő): Magántulajdonban és a tulajdonos kezelésében van. Hitelessége 8 év, hitelesítését a tulajdonos végezteti.

Költségmegosztó vízmérő: Magántulajdonban és a tulajdonos kezelésében van. Beépítéskor kell hitelesnek lennie, hitelessége korlátlan, de célszerű 8 évenkénti pontossági ellenőrzése.

 

Bármely fenti típus hitelesítésében, reklamációs mérésében állunk rendelkezésükre.

 

Bizalommal forduljon hozzánk és megoldjuk mérési, hitelesítési problémáját!

Honlap készítés