Lakossági mérők

A lakásokban felszerelt hőmennyiségmérő feladata az adott lakás fűtésére felhasznált hőenergia mérése, kijelzése, a mérési eredmények tárolása.


A hőmennyiségmérő három részegységből épül fel, bár a mai korszerű, a lakásokban használt mérők egybeépítve (kompakt) tartalmazzák azokat.


A részegységek a következők:


1. Vízmérő rész
 Feladata a hőleadókon átfolyt vízmennyiség mérése


2. Hőmérsékletérzékelő-pár
 Feladata a bejövő melegvíz és a kilépő lehűlt víz hőmérsékleteinek mérése


3. Számítóegység
 Feladata az átfolyt vízmennyiség és a hőmérsékletkülönbség alapján kiszámítja az elfogyasztott hőmennyiséget, az eredményeket időben integrálva kijelzi, és tárolja

 

A hőmennyiségmérőről leolvasott értékek mértékegysége lehet kWh, GJ, MWh. Amennyiben elszámolási mérőként használjuk akkor a leolvasott érték számlázás alapját is képezheti. Ebben az esetben a mérőt 4 évenként hitelesíteni kell.

A hőmennyiségmérő hiteles, ha ép a hitelesítéskor rajta elhelyezett tanusító hologramos sorszámozott matrica, valamint rendelkezik az MKEH (régebben OMH) által kiadott Hitelesítési Bizonyítvánnyal aminek érvényessége még nem járt le.

Hiteles a mérő akkor is ha újként szerelték fel és MID engedéllyel rendelkezik. Ebben az esetben a készüléken egy téglalapban "M" betű és mellette egy évszám látható. A hitelesítés a feltüntetett évszámtól számított 4. év december 31.-éig érvényes.

 

Amennyiben csak költségmegosztásra használják a mérőt, akkor is célszerű 4 évenként kitisztíttatni, szükség esetén a működtető elemet kicseréltetni és pontosságát ellenőrizni.
A hitelesítéshez a mérőt ki kell szerelni és laboratóriumba kell szállítani.

 

Bizalommal forduljon hozzánk és megoldjuk mérési, hitelesítési problémáját!